9,4
1.134 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Hilux-exterieur-driekwart-linksvoor-hero-1140-380.jpg

Raymond en zijn Toyota Hilux

Over ‘de beste fietstocht ter wereld’

Raymond van den Heuvel is een man met een missie. Na een schokkende gebeurtenis besloot hij om – in zijn woorden – ‘de beste fietstocht ter wereld’ te organiseren: de European Bike Challenge, waarbij deelnemers ’s zomers over de spectaculaire Noorse Lofoten naar de Noordkaap rijden. Als begeleider koos Raymond voor een oerdegelijke en betrouwbare volgauto: een tot opzetcamper omgebouwde Toyota Hilux. “Deze pick-up is een icoon.”

Toyota_Raymond-van-den-Heuvel-European-Bike-Challenge.jpg
Speling van het lot

Als jurist ondersteunt Raymond infrastructurele projecten van Rijkswaterstaat. Zijn leven leek rustig en vredig, totdat een speling van het lot zijn wereld op zijn kop zette. “Tijdens een proefrit in een sportauto ontstond er brand. Tot mijn schrik kon ik slechts met moeite uit de brandende auto klimmen. Uiteindelijk ben ik in een sloot gesprongen. Dat was mijn redding. Gelukkig kon ik worden behandeld aan mijn brandwonden. Het klinkt misschien vreemd, maar achteraf vind ik dat ik veel geluk heb gehad.” De gebeurtenis was de aanzet tot de European Bike Challenge.

Raymond-van-den-Heuvel-European-Bike-Challenge-uitrusten.jpg
Dromen verwezenlijken

Na het ongeval besefte Raymond: wacht niet te lang met het verwezenlijken van je dromen. Zo gezegd, zo gedaan. Hij putte inspiratie uit een winterse trip met een vriend naar de Noordkaap en zo ontstond het idee voor de European Bike Challenge. Sinds 2019 is Raymond elk jaar twee weken onderweg als begeleider van een groep avonturiers die de fietstocht van 1.300 kilometer richting de Noordkaap – de European Bike Challenge – maken. “Ik zorg dat alles geregeld is: van vluchten, tenten en hotelovernachtingen tot voedsel, sportvoeding en alle andere ondersteuning die je onderweg maar kunt bedenken.”

Toyota-Hilux-exterieur-zijkant-opzetunit-uitgeklapt-met-tentenkamp.jpg
Onverwoestbaar icoon

Daarvoor had hij een betrouwbaar, veelzijdig en degelijk voertuig nodig. “Mijn wensen: een stoere uitstraling en vierwielaandrijving, want hij moest geschikt zijn voor ruig terrein. Ik heb ook andere merken overwogen, maar Toyota voelde als een logische keuze. Ik genoot van de aflevering van Top Gear, waarin zo’n Hilux haast onverwoestbaar bleek. Deze pick-up is een icoon.”

Raymond kocht daarom bij de Toyota-dealer in Utrecht een Hilux Xtra Cabine. “Het werd een mooi aangeklede versie, met lederen bekleding en grote wielen. De 2,5-liter viercilinder turbodiesel levert ‘slechts’ 151 pk vermogen, maar wel lekker veel trekkracht.”

Toyota-Hilux-exterieur-driekwart-linksachter-opzetunit-uitgeklapt.jpg
Toyota-Hilux-exterieur-driekwart-linksachter-opzetunit-ingezoomd.jpg
Ombouw tot camper

Voor zo’n 50.000 euro werd de Hilux voorzien van een opzetunit, met accommodatie voor vier personen. “Zie het als een afneembare doos met vier demontabele poten”, omschrijft Raymond de opbouw. “Desgewenst kun je de pick-up makkelijk eronderuit rijden. De meeste campers vind ik niet mooi, maar deze wel.”

Voor meer comfort liet hij op de achteras luchtvering installeren. “Die vering is separaat per wiel in te stellen, zodat ik bij een ongelijke helling de camper exact waterpas kan krijgen. Dat slaapt wel zo lekker!”

Rijke uitrusting

Raymond liet de opzetunit voorzien van zitbanken, klaptafel, luifel, koel-vriescombinatie, Webasto-verwarming (op diesel), een 110 liter watertank met pomp- en filtersysteem en een zelfstandige stroomvoorziening (12 en 220 volt) inclusief drie zonnepanelen en twee accu’s. Een groot hefdak biedt meer binnenruimte en koken kan buiten op een uitklapbare Webasto dieselcooker.

Raymond trekt met zijn Hilux een trailer met daarin de fietsen, bagage van de deelnemers en voldoende proviand voor de complete tocht. “Dankzij zijn sterke dieselmotor kan de Hilux de combinatie van 3.000 kilo goed aan. Het verbruik? 1 op 10, dat vind ik helemaal niet verkeerd.”

Toyota-Hilux-exterieur-driekwart-linksachter-opzetunit-ingezoomd.jpg
Probleemloos

Tot op heden heeft de Hilux nog geen enkel defect vertoond, meldt Raymond. “Hij heeft overigens pas 30.000 kilometer gelopen. Onderhoud krijgt hij bij Van Gent in Ede. Een nieuwe APK, verse olie, nieuwe filters en hij is weer als nieuw. De banden en de remmen zijn nog helemaal origineel.”

Ondertussen kan Raymond niet ontkennen dat hij een emotionele band heeft ontwikkeld met zijn Toyota. “Hij geeft me een gevoel van zekerheid en degelijkheid. Verder ben ik erg tevreden over de dealer en hoe we samenwerken in de aanloop naar de Challenge.”

Toyota-Hilux-exterieur-driekwart-linksvoor-ingezoomd.jpg
Ondersteuning van Toyota

Het goede gevoel zit ‘m ook in het contact tussen Raymond, zijn dealer en Toyota Nederland. “Heel mooi van Toyota Nederland was dat ze in 2018 zonder aarzelen mijn avontuur wilden steunen. Binnen enkele maanden is er door meerdere mensen binnen Toyota Nederland en Kooijman Utrecht met man en macht gewerkt om de Hilux op tijd klaar te krijgen. Dat vind ik grote klasse!”

Toyota-Hilux-exterieur-driekwart-linksvoor-hero.jpg
Volop aandacht

Ook enthousiast is Raymond over de aandacht die hij krijgt met zijn Hilux camper. “Onderweg zie ik veel duimpjes omhoog gaan. En toen ik bij een tankstation in Hilversum stond, stapte tv-presentator Menno Bentveld op me af om te zeggen dat hij het zo’n gave auto vond!”

Mensen helpen hun doelen te bereiken. Die gedachte bracht Raymond ertoe om de European Bike Challenge in het leven te roepen. Dankzij zijn Toyota kan hij dit fietsavontuur faciliteren. “Ik geniet ervan dat ik hierdoor met nieuwe mensen in contact kom. Elke editie maak ik vrienden voor het leven.”

Meer info over de Hilux Inschrijven Toyota nieuwsbrief